Zwangerschapsmassage is geen luxe!

Een zwangerschapsmassage ontspant niet alleen, maar heeft ook meerdere voordelen. Tijdens je zwangerschap is je lichaam continu aan het werk. Je hele lichaam moet werken om ruimte te maken voor je baby dat hij of zij zich kan ontwikkelen. Ondanks dat het vrouwelijk lichaam er voor gemaakt is, is en blijft het wel een redelijke belasting. Door het extra gewicht van je buik moeten je rug- en beenspieren harder werken, dit is ook een reden waarom er wordt geadviseerd om tijdens de zwangerschap het rustig aan te doen.

Niet voor iedereen is dit mogelijk of gunt zichzelf die extra rust. Een zwangerschapsmassage kan je helpen bij het opladen en ontspannen. Tijdens een massage maak je het stofje oxytocine aan, dit is het hormoon dat een tevreden, fijn gevoel geeft. Ook helpt oxytocine mooi bij het herstel van je lichaam. Daarnaast verbetert een massage tijdens zwangerschap de bloedsomloop naar al je organen en zo ook naar de placenta.

Wat zijn de voordelen van een zwangerschapsmassage?

Zwangerschapsmassage geeft een vermindering van stress hormonen en verbeterd de aanmaak van geluks hormonen. Het helpt je dieper en beter te slapen. Ondersteunt het herstel en gezond functioneren van je lichaam. (zodra je hartslag rustig wordt en je ademhaling verdiept, verbetert de bloedsomloop, waardoor er meer zuurstofrijk bloed naar je organen en je baby gaan). Je lichaam en brein leert je makkelijker te ontspannen, dit kan je ook helpen tijdens de bevalling. De baby profiteert mee van alle voordelen van een massage.

  • Een zwangerschapsmassage kan rugklachten, beenkrampen en bekkenpijn verlichten.

  • Zwangerschapsmassage helpt je ontspannen.

  • Zwangerschapsmassage geeft een vermindering van stress hormonen.

  • Ondersteunt het herstel en gezond functioneren van je lichaam.

Welke houding neem je aan tijdens een zwangerschapsmassage?

Op je buik liggen gaat vaak niet. Gelukkig zijn er verschillende andere manieren om gemasseerd te worden tijdens je zwangerschap. Tijdens een zwangerschapsmassage zal je op de zij liggen met een voedingskussen, je lichaam zal hierbij ondersteunt worden door kussens. De therapeut kent de technieken om deze houding en al je spieren los te maken en te ontspannen.

Wanneer geen massage tijdens je zwangerschap?

Massage tijdens de zwangerschap gepland, breng dan altijd de masseuse of masseur op de hoogte van gezondheidsklachten en overleg indien u twijfelt eerst met de verloskundige of gynaecoloog of een massage veilig is. Houdt je vocht vast tijdens je zwangerschap, massage kan je goed helpen om vocht af te drijven het is alleen belangrijk om te weten of je bloeddruk gezond is. Heb je een hoge bloeddruk, hartklachten, trombose, spataderen of ben je extreem vermoeid misselijk en gebruik je medicijnen tijdens je zwangerschap. Indien er een verhoogd risico is op een vroeg geboorte, miskraam of het loslaten van de placenta. Tijdens een correcte zwangerschapsmassage hoef jij je geen zorgen te maken dat de bevalling opgewekt zal worden.

Wat zijn de kenmerken van een zwangerschapsmassage?

Een zwangerschapsmassage kenmerkt zich door de zachte massagetechniek. De massage is geheel pijnvrij. Het is belangrijk om een zwangerschapsmassage te ondergaan bij een kundige masseur, hij of zij moet namelijk de drukpunten die in verbinding staan met je baarmoeder ontwijken. Door stimuleratie van bepaalde drukpunten op het lichaam zou namelijk de baarmoeder kunnen samentrekken.

Wanneer een zwangerschapsmassage?

Gedurende het eerste trimester wordt afgeraden een zwangerschapsmassage te nemen, dat geldt ook voor gewone massages. Reden hiervoor is dat bij massages veel afvalstoffen vrijkomen, deze kunnen in de eerste maanden schadelijk zijn voor je baby. Vanaf het tweede trimester (week 14) kan je zo veel zwangerschapsmassages nemen die je wilt.